Efectele pandemiei asupra transporturilor rutiere

Posted by Sorana

Pandemia a afectat viața tuturor atât la nivel personal, cât și profesional. Când vine vorba de efectele pandemiei asupra transporturilor putem spune că aceasta și-a făcut simțită prezența, industria transporturilor rutiere de marfă înregistrând o scădere a performanței între 20 și 30%, conform studiului comandat de Comisia pentru Transport și Turism (TRAN). 

Cum a afectat pandemia viața șoferilor?

Șoferii mijloacelor de transport de mare tonaj care au realizat curse la nivel internațional au avut de suferit în mod special în timpul pandemiei din cauza interdicțiilor neprevăzute de circulație și restricțiilor comerciale.

Incertitudinea a caracterizat această perioadă. De multe ori, șoferii au fost nevoiți să aștepte lungi perioade de timp blocați la granițe, fapt care le-a debalansat propriul program de muncă și a adus pierderi pentru companiile de transport. Astfel, marfa fiind livrată cu întârziere, iar întreg programul regândit.

Un alt factor de stres a fost reprezentat de numeroasele documente necesare pentru a putea realiza fiecare cursă de transport. Colectarea, verificarea, aprobarea și furnizarea acestora consumând timp și resurse financiare. 

Blocajele de producție a marilor companii din timpul pandemiei au dus la scăderea valorii industriei transporturilor rutiere la nivel european cu 6%, conform Transport Intelligence (TI).

Toți cei implicați în industria transporturilor rutiere de marfă au fost nevoiți să facă eforturi suplimentare pentru a răspunde prompt schimbărilor legislative de circulație și pentru a fi alături de șoferii plecați în cursă. 

Care sunt efectele pandemiei asupra industriei transporturilor în România?

Conform Ziarului Financiar, industria transportului în România a suferit o scădere de 13% față de anul 2019, după ce în ultimii 10 ani s-a aflat într-o continuă creștere. Astfel, acum, industria transporturilor valorează 43,6 miliarde de lei.

Care este prognoza pentru industria transporturilor în următorii ani?

Relaxarea restricțiilor permite reluarea activităților de producție și apropierea lor de normalitate pre-pandemie. Astfel, conform TI, industria transporturilor rutiere este preconizată să înregistreze o creștere în medie de 3,4% pe an. 

Totodată, depozitarea mărfurilor va fi un as în mânecă pentru cei care se află deja în industria transporturilor, întrucât consumatorii vor prefera (în continuare) să facă achiziții online ceea ce va determina nevoia de a gestiona eficient depozitarea și livrarea stocurilor. Drept urmare, controlul mărfurilor și promptitudinea livrărilor va fi asigurată și accelerată pentru firmele de transport care oferă și servicii de depozitare la nivel înalt.

Care sunt următoarele schimbări prevăzute pentru perioada 2021-2024 în sectorul transporturilor?

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) pun în pericol mediul înconjurător. Drept urmare, noi legislații sunt puse în vigoare care sancționează conducerea mijloacelor de transport chiar și Euro 5 în unele zonele.

UE oferă suport financiar firmelor pentru a stabiliza economia, acordând 30% din fonduri celor care propun proiecte ancorate în sustenabilitate, respectiv proiecte care abordează metode de desfășurare a activității profesionale cu un impact ecologic minim.

Așadar, pentru cei care se află în industria transporturilor rutiere de mărfuri, intern sau extern, este important să se focuseze asupra reducerii eliberării de CO2. Iată câteva metode:

  • Reducerea circulației la gol a mijloacelor de transport de mărfuri generale sau la temperatură controlată
  • Alegerea celor mai eficiente rute în funcție de trafic
  • Achiziționarea mijloacelor de transport moderne care au cel mai mic impact asupra mediului înconjurător
O P R E A N

Firma de transport și logistică Oprean este orientată spre viitor și caută constant metode de a răspunde pozitiv noilor condiții atât economice, cât și climatice. Astfel, pe perioada pandemiei, deși ne-am confruntat cu multe provocări și pierderi, am lucrat ca o adevărată echipă pentru a ne face treaba cât mai bine și pentru a fi aproape de colegii noștri plecați în cursă. Pentru viitor suntem pregătiți să răspundem în aceeași manieră profesionistă cerințelor clienților noștri și să punem în aplicare metode care să aibă grijă de mediul înconjurător. Alegem mereu calitatea, iar flota noastră auto este formată doar din mijloace de transport Euro 5 și Euro 6, pentru a contribui la reducerea emisiilor de GES. 

Lasă un răspuns